Vuoden luotolainen asuu nyt kaupungin keskustassa
Vuoden 2023 Vuoden luotolaiseksi valittu kapellimestari, säveltäjä ja muusikko Kalevi Rothberg sanoo yllättyneensä kunnianosoituksesta. Pitkään jatkunut vuosittainen perinne oli toki tiedossa, mutta että omalle kohdalle valinta osuisi, sitä oli vaikea ennakoida. Varsinkaan uudessa elämäntilanteessa, jossa Rothberg ei enää edes asu Hirvensalossa.
”Lähes aina” Hirvensalossa Illoistenjärven rannalla asuneet Kalevi ja Maija Rothberg ovat nimittäin tehneet sen ratkaisun, joka useimmilla omakotitaloasujilla on edessä jossain vaiheessa. Omakotitalon ylläpitäminen on raskasta puuhaa, ainakin silloin kun talo on 120 vuotta vanha ja ympäröivää puutarhaa on useita tuhansia neliöitä. Jossain vaiheessa on yksinkertaisesti todettava, että voimat eivät riitä, tai ainakin niitä on mielekkäämpää käyttää jollain toisella tavalla.
”Päätös pitää tehdä ennen kuin on se tilanne, ettei sitä voi itse enää tehdä”, Rothberg sanoo.
”Viime vuoden elokuussa panimme myyntihomman liikkeelle, ja ihan aikataulun mukaisesti huhtikuussa luovutimme avaimet uusille omistajille.”
Eläkepäivät ovat muuton jälkeen jatkuneet kaupungin keskustassa. Uuteen osoitteeseen ja kerrostaloon asettuminen on Rothbergin mukaan sujunut hyvin.
Iso lahjoitus Huittisiin
Muuttoon liittyy aina paljon mahdollisuuksia ja runsaasti valintoja. Mitä ottaa mukaan itselleen ja mitä siirtää eteenpäin jollekin toiselle. Vuosikymmenien varrella nurkkiin on saattanut kertyä jopa sellaista, joka ei kelpaa enää mihinkään muualle kuin materiaalien kierrätysasemalle.
Mitä siis tapahtui Kalevi Rothbergin laajalle ja arvokkaalle arkistolle, joka sisältää pitkän työuran aikana kertyneitä sävellyksiä, sovituksia, valokuvia ja muita muistoja?
”Ensinnäkin lahjoitin 15 isoa muuttolaatikollista materiaalia Turun konservatoriolle”. Rothberg kertoo
”Toinen iso kokonaisuus lähti Huittisten musiikkiopistolle. Lahjoitin sinne kaikki teatteriin ja musikaaleihin liittyvät teokset. Lahjoituksen yhteydessä on sovittu, ettei musiikkiopisto saa myydä materiaalia eteenpäin, mutta se voi vuokrata sitä. Tällä tavalla sävellykset ja sovitukset tulevat toivottavasti käyttöön jatkossakin.”
Pieni kertaus historian vaiheisiin kertoo, että Huittisiin on lähtenyt melkoinen määrä turkulaista teatterihistoriaa aina 1960-luvulta lähtien. Rothbergin oma orkesteri toimi vuodesta 1968 lähtien Åbo Svenska Teaterin orkesterina ja vuonna 1984 ÅST nimitti hänet teatterin vakituiseksi kapellimestariksi. Hän jatkoi tässä tehtävässä vuoteen 1999 asti.
Samanaikaisesti vuosina 1982-1999 hän toimi myös Samppalinnan kesäteatterin kapellimestarina. 1970-luvulla Rothberg johti orkesteria myös Turun kaupunginteatterissa muun muassa ”kotkien kauden” Seitsemän veljeksen esityksissä.
Vuonna 1979 Turun kaupunginteatteri toi ensi-iltaan Rothbergin säveltämän diskomusikaalin The Pop-Oz, joka perustuu L. Frank Baumin kirjaan Ihmemaa Oz. 1980-luvulla Rothberg sävelsi Samppalinnan kesäteatterille koko illan musiikkinäytelmän Pitkäjärveläisrakkautta Jalmari Finnen tekstin pohjalta.
Vuonna 2021 Turun teatterisäätiö antoikin Kalevi Rothbergille tunnustuspalkinnon elämäntyöstä teatterin parissa.
”Huittisten musiikkiopistossa on nyt se, mitä olen tehnyt vuodesta 1968 lähtien turkulaisissa teattereissa. Kaikkiaan kymmeniä esityksiä. Merkittävä osa niistä on isoille orkestereille tehtyjä tuotantoja, joita olen pienentänyt täällä esitettäviksi”, Rothberg sanoo
”Halutaan tehdä jokin West Side Story ja soittajia on 5, enintään 10. On melkoinen työ kirjoittaa se uudelleen pienempään muotoon niin, että kokonaisuus toimii.”
Rothberg täsmentää, että hän kävi keskusteluja myös turkulaisten teattereiden kanssa aineistosta. Täkäläiset isot toimijat tekevät kuitenkin itse tuotantonsa alusta loppuun, jolloin esimerkiksi Rothbergin tekemille sovituksille ei välttämättä ole käyttöä. Huittisten musiikkiopistossa ei ole resursseja samalla tavalla, joten lahjoitusmateriaali tuli aitoon tarpeeseen.
Myös arkiston kolmas osakokonaisuus eli instrumentit päätyivät Huittisiin. Ainoastaan flyygeli jäi omaan käyttöön, ja rivakat muuttomiehet kantoivat sen myös nykyiseen 5. kerroksen huoneistoon.
”Huittisten musiikkiopisto valikoitui ystäväni Jarkko Aaltosen kautta, joka toimi siellä silloin rehtorina.”
Huumori ja musiikki pitävät virkeänä
Teatterin lisäksi Rothberg tunnetaan tietysti myös muusikkona lukuisissa kokoonpanoissa. Esimerkiksi kautta aikain ensimmäisessä Turku Jazzissa vuonna 1969 Rothberg soitti Tapio Pakkalan orkesterissa. Mukana olivat myös Reino Kotaviita, Erkki Välilä, Pentti Ilmonen ja Kurt Nordanberg,
Uralle mahtuu monen monituista keikkaa turkulaisissa ravintoloissa ja myös Turun linnassa. Usein Rothbergin orkesteri oli myös soittamassa radion ja television ohjelmissa erityisesti rannikolla ja saaristossa. Yhteistyötä tehtiin silloisten tähtien, kuten Eino Grönin, Olavi Virran ja Henry Theelin kanssa
Vuosien varrella tutuiksi käyneet musiikkikollegat kokoontuvat edelleen kaksi kertaa vuodessa helmi- ja lokakuussa ”Suomalaisella pohjalla kello 15”. Siellä ei soiteta, mutta puhutaan sitäkin enemmän vanhoista ja myös nykyisistä asioista.
Vieläkö musiikki kulkee mukana elämässä?
”Omaksi ilokseni soitan edelleen ja myös ystävien pyynnöstä erilaisissa tilaisuuksissa harvakseltaan.”
”Sävellyksiä teen, jos tulee eteen jokin sellainen sanoitus, että siitä innostuu. Pöytälaatikossa ei ole odottamassa mitään sävellystä, joka odottaisi suurta tulemista”, Kalevi Rothberg sanoo pilke silmäkulmassa. Huumori ja musiikki ovat tärkeitä ja pitävät mielen virkeänä.
Myös Vuoden luotolainen -nimitykseen Kalevi Rothberg suhtautuu rennosti, vaikka aika Hirvensalossa onkin nyt jäänyt taakse:
”Hirvensalo ja erityisesti Illoistenjärvi on minulle erityisen läheinen, koska olihan se jo vanhempieni asuinpaikka. Mutta kiinteistö on hyvissä käsissä ja elämä jatkuu.”
”Tähän nimitykseen puolestaan ei onneksi kuulu mitään suurempia velvollisuuksia. Ja riski on tietysti niillä, jotka ovat valinnan tehneet.”
Teksti ja kuvat: Seppo Kemppainen
Lue myös: Puutarhan satoa ja sinfonioita (Maininki-lehti vieraili Maija ja Kalevi Rothbergin Illoistenjärven kodissa helmikuussa 2009)